במרחב אישי מתקבלים נפגעי כוויות וצלקות להערכה, טיפול ותמיכה. הילד שנכווה וסיים את שלב האשפוז זקוק במרבית המקרים להמשך מעקב וטיפול בצלקות. הטיפול בריפוי בעיסוק בשלבים אלו נותן מענה הן למצוקתו הפיסית ולקשיים בתפקוד יומיומי וכן מתייחס בראייה כוללנית למצוקה הרגשית של המשפחה והילד.
כמרפאה בעיסוק עם התמחות בתחום הטיפול בילדים נפגעי כוויות, רכשתי ניסיון רב במהלך שנות עבודתי בבי"ח שניידר (כ-14 שנים). במסגרת זו נשלחתי מטעם בית החולים ללמידה והתרשמות בבית חולים שריינר בבוסטון, בית החולים לילדים נפגעי כוויות.
כוויות, טיפול בכוויות ושיקום
תפקיד המרפאים בעיסוק בטיפול בילדים נפגעי כוויות בהנהלת נילי וינרוב שמתמחה בטיפול בילדים עם כוויות וצלקות כולל מחקר בנושא מתמסר לנושא עם כל הידע והרצון טוב להקל, לשקם ולשפר.
צוות המטפלים בילד נפגע כוויות בכלל ובפרט המרפא בעיסוק חייב להתחשב במספר גורמים המשפיעים על תוכנית הטיפול והם: תהליך ריפוי הפצע והצטלקותו, גיל המטופל, יציבותו הנפשית, רמת המוטיבציה לטיפול, תמיכת חברי משפחה וסביבה (Reeves, 2000).
הטיפול בכוויות ניתן לחלוקה לשלושה שלבים: שלב טיפול נמרץ, שלב שיקום חולי פנים ושלב שיקום חולי חוץ (Reeves, 2000).
תפקיד המרפא בעיסוק משתנה בהתאם למצב המטופל ולשלב בו הוא נמצא. המרפא בעיסוק מתכנן תוכנית התערבות ומעריך את צורכי השיקום של המטופל. התוכנית מתייחסת לילד באופן הוליסטי ואינה מתמקדת בפצעיו בלבד, וכוללת איסוף מידע אודות הילד, מסגרות בהן משתתף, צורת חיים ובני משפחה (Reeves, 2000).
המרפא בעיסוק מסייע בהקניית הרגלים חדשים ומתפקידו לאפשר לילד ביצוע עיסוקי. ביצוע עיסוקי הינו תוצר של יחסים דינמיים בין האדם, העיסוק והסביבה. שלושת המרכיבים נמצאים באינטראקציה מתמדת בזמן ובמרחב והינם תלויי תרבות וגיל. ככל שהחפיפה בין המרכיבים גדולה יותר, כך ההרמוניה תהיה שלמה יותר והביצוע העיסוקי טוב יותר (Law et.al, 1997 ). עם התייצבות המצב הרפואי יהיו מטרות הטיפול: שיפור בתפקודי יום יום (אכילה עצמאית ככל האפשר, טיפול עצמי בכוויה, הגיינה אישית, הלבשה), ושיפור בתפקודים חברתיים ( משחק, מפגש עם חברים).
בנוסף מתבצעת לילד הכנה לקראת חזרתו למסגרת החינוכית והכנת המערכת לקבלתו. (Pratt& Allen,1989). התערבות המרפא בעיסוק תכלול גם מניעת קונטרקטורות והערכת טווח תנועה, טיפול בקונטרקטורות שנוצרות, הגמשת הצלקת ע"י מסאג', יריעות סליקון וחבישות לחץ.
ריפוי בעיסוק עם נפגעי כוויות במרכז מרחב אישי
במרחב אישי מתקבלים נפגעי כוויות וצלקות להערכה, טיפול ותמיכה. הילד שנכווה וסיים את שלב האשפוז זקוק במרבית המקרים להמשך מעקב וטיפול בצלקות. הטיפול בריפוי בעיסוק בשלבים אלו נותן מענה הן למצוקתו הפיסית ולקשיים בתפקוד יומיומי וכן מתייחס בראייה כוללנית למצוקה הרגשית של המשפחה והמטופל.
כמרפאה בעיסוק עם התמחות בתחום הטיפול בילדים נפגעי כוויות, רכשתי ניסיון רב במהלך שנות עבודתי בבי"ח שניידר(כ-14 שנים). במסגרת זו נשלחתי מטעם בית החולים ללמידה והתרשמות בבית חולים שריינר בבוסטון, בית החולים לילדים נפגעי כוויות. על בסיס ביקור זה ערכתי מחקר במהלך לימודי התואר השני בריפוי בעיסוק בנושא "הכנה לטיפול אצל ילדים נפגעי כוויות והשפעתה על הצלקות, על רמת החרדה ועל התפקוד היומיומי של הילדים".
כיום כאשר מגיע ילד עם צלקת למרכז, בין אם נשלח ע"י רופא או בהפניה עצמית ע"י הוריו המודאגים מתבצעת הערכת צלקת ע"י התרשמות, מגע, אבחון פורמאלי להערכת צלקת, ושאלון תפקודי יומיום בהתאם לקב' הגיל. על בסיס נתונים אלו מקבלים ההורים והילד הסבר על הצלקת ואופן הטיפול בה, מודגם ומבוצע עיסוי לצלקת, במידת הצורך מותאמות יריעות סיליקון ונמדדת חבישת לחץ.
לעיתים קיימות כוויצות בעור כתוצאה מהכוויה ומטרת הטיפול השיקומי בכוויה היא לנסות ולמנוע מצב זה, או לטפל בהגבלה בתנועה שנוצרה ע"י תרגול, הדרכה לפעילויות מומלצות בבית והתאמת סדים. כאשת מקצוע בתחום זה ברורה לי לחלוטין חשיבות המעקבים וההדרכה המסודרת, יחד עם שיתוף פעולה של הרופא המטפל.
חשוב מאד לציין שאין כל קשר בין גודלה של הצלקת ובתגובת הסביבה הקרובה אליה. תתכן צלקת קטנה בגודלה ותגובתה של הנערה או אמה של הנערה סוערת וחרדתית לגבי החלמת בתה ומצבה החזותי בתום התהליך..
בנוסף, ילדינו חשים בתגובתנו ובתגובת הסביבה אלינו בכל גיל וגיל ובכל מצב קוגניטיבי ומשום כך ראויים הם להפנמת רגשותינו ביחס למראה הצלקות. אנו הגדולים יכולים להעניק מבט המשדר רכות ותמיכה..ולסייע רבות לחיזוק בטחונו של הילד או הילדה.
מרחב אישי - מרכז רב תחומי לטיפול בילד ובמשפחה נימצא ביהוד אשר בבקעת אונו.
בברכת החלמה
נילי וינרוב, מרפאה בעיסוק
למאמר על "כוויות בילדים - טיפול ושיקום", נילי וינרוב ויוליאנה אשל
לפורום ריפוי בעיסוק לנפגעי כוויות בניהול נילי וינרוב