יצירת קשר

ליצירת קשר
*     הדבר החשוב ביותר הוא לדבר עם הילד כל הזמן, בכל גיל, תוך כדי התאמת האורך והתוכן של המלל ליכולת ההבנה של הילד.
*  שנת החיים הראשונה- דברו אל הילד באופן מעט מוגזם ו"תינוקי"- אינטונציה עולה ויורדת, חזרות מרובות, משפטים קצרים: "איפה הכדור? הנה כדור!" "בוא למקלחת, מי אוהב להתקלח?".
כאשר הילד ממלמל, או משתעל, ענו לו, חיזרו אחריו ונהלו "שיחה" בה הוא ממלמל, אתם עונים- ונותנים לו זמן לתת שוב תשובה וחוזר חלילה.

*     כאשר הילד מביע את עצמו במילים, השתמשו באסטרטגיות הבאות:

- הרחבה: חיזרו על המילה של הילד והכניסו אותה למשפט קצר. למשל- הילד רואה תמונה של כלב ואומר "כלב". ענו לו במשפט- "נכון, הנה כלב, כלב נובח! כלב טוב". 
- תאור מילולי: תארו את מה שאתם או הילד עושים במילים. למשל, תוך כדי ההתלבשות תארו את שאתם עושים: "עכשיו אנחנו לובשים חולצה, הנה אורי לובש חולצה. ועכשיו בוא נלבש מכנסיים, איזה יופי אתה מתלבש!".

*     כאשר הילד מסוגל להבין משפטים ארוכים יותר, ניתן להשתמש בטכניקות הבאות:

- מתן הסברים על הסביבה: הסבירו לו את הקורה סביב. למשל- כאשר אתם אוסרים עליו דבר מה, הסבירו מדוע: "אני לא מרשה לטפס כי זה מסוכן. זה גבוה". "אנחנו לובשים מעיל כי קר בחוץ". 

- הכנה לארועים עתידיים: הסבירו לו מה עומד לקרות לפני הארוע עצמו. למשל- "עוד מעט נלך לסבתא, היא תכין לך אוכל, ותשחק איתך, ואמא תלך לעבודה". או, "מחר נלך לרופא כי אתה חולה. הוא יבדוק לך את הבטן, ואת האוזניים, ואולי יתן לך תרופה". 

- הפניית תשומת הלב של הילד לדברים חדשים: נצלו את ארועי היומיום ללמד את הילד דברים חדשים. למשל, אם רואים ניידת משטרה: "תראה, הנה משטרה. יש בפנים שוטרים, הם שומרים עלינו".

- ניצול פעילויות יומיומיות לניהול שיחה: למשל, כשמכינים ארוחת ערב: לשתף את הילד בעריכת השולחן, בהכנת הסלט, תוך כדי דיבור והמללת המעשים: "קודם צריך לשטוף את העגבניה. עכשיו אנחנו חותכים אותה, בזהירות! לא נשים מלפפון כי אתה לא אוהב לאכול מלפפון"...

*     השתדלו לקרוא ספר לפני השינה בכל ערב. קריאת ספרים מפתחת יכולות שפה, קוגניציה ודמיון. זהו גם זמן איכות יקר בו אתם מקדישים את כל תשומת הלב לילדכם. התאימו את הסיפור לגיל. דברו על התמונות, על המתרחש בסיפור.

הילדים מבקשים חזרות אינספור על אותו סיפור- זה תורם להתפתחות כיוון שבכל קריאה הם לומדים ומגלים משהו חדש.
 
*     בכל ספק או חשש, כדאי לפנות לאיש מקצוע על מנת לערוך אבחון, כמה שיותר מוקדם. 
חייגו אלינו יצירת קשר